Oświadczenie RN Wlkp. w sprawie kłamliwego bilbordu przy ul. Puławskiego

Oświadczenie

Ruch Narodowy region Wielkopolska pragnie wyrazić swoje oburzenie, faktem pojawienia się na miejscu reklamowym w Poznaniu (ul. Puławskiego) treści nieprawdziwych i uderzających w polskich bohaterów narodowych jakimi są Żołnierze Wyklęci, nazywani również Żołnierzami Niezłomnymi. Jednocześnie wyrażamy głęboką pogardę dla autorów całego szkalującego Żołnierzy Wyklętych bilbordowego przedsięwzięcia. Ich nieprawdziwa i kłamliwa propaganda w całości wpisuje się w działania komunistów i stalinowskich zbrodniarzy z najczarniejszych lat PRL-u. Autorzy bilbordu, tak jak kiedyś Bieruta, Gomułka, Jaruzelski itp. porównują Żołnierzy Wyklętych do „bandytów” i zestawiają ich z nazistami.

Na szczęście Ruch Narodowy wraz z całym frontem środowisk, stowarzyszeń, fundacji i polskich patriotów systematycznie odkłamuje przez lata fałszowaną historię Polski lat 1945-1956. Państwo Polskie natomiast powoli upomina się i czci swoich wyklętych przez lata bohaterów. Przypominamy wszystkim, którzy kłamią o rzekomej niejasności w sprawie Żołnierzy Niezłomnych, iż Sejm RP ustawą z dnia 3 lutego 2011 roku, ustanowił 1 marca świętem państwowym pod nazwą Narodowy Dzień Pamięci „Żołnierzy Wyklętych”.

Szymon Młodawski

Koordynator RN w Wlkp.