Stanowisko Zarządu Głównego RN w sprawie projektu ustawy pro-life

STANOWISKO ZARZĄDU GŁÓWNEGO
PARTII POLITYCZNEJ RUCH NARODOWY
w sprawie projektu ustawy pro-life

Na najbliższym posiedzeniu komisji sejmowej ds. petycji rozpatrywany będzie nowy projekt ustawy przewidujący całkowity zakaz aborcji i wprowadzenie w Polsce pełnej ochrony życia poczętego. Projekt ten cieszy się masowym poparcie środowisk katolickich i organizacji pro-life.
Ruch Narodowy popiera w całości petycję w sprawie zmiany ustawy z dnia 7 stycznia 1993 r. o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach przerywania ciąży (Dz.U. z 1993 r. Nr 17, poz. 78 ze zm.), ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. Kodeks karny (Dz.U. z 2016 r. poz. 1137 ze zm.) oraz ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny.

Złożenie nowego projektu jest drugą szansą dla partii rządzącej, która kilka miesięcy temu skompromitowała się jako ugrupowanie katolickie i konserwatywne, odrzucając w całości poprzedni projekt ustawy pro-life. PiS uległ wówczas presji środowisk lewicowych i zrezygnował z walki o ochronę życia poczętego, pomimo że badania opinii publicznej jasno pokazują, że uliczne manifestacje feministek w żadnym stopniu nie odpowiadają poglądom ogółu Polaków. Rząd spełnił żądania swoich przeciwników ideowych, lekceważąc swój własny, katolicki i prawicowy elektorat.

Wzywamy posłów Prawa i Sprawiedliwości, aby tym razem stanęli po stronie własnych wyborców i skorzystali z możliwości uchwalenia zakazu zabijania dzieci nienarodzonych.