Oświadczenie RN Racibórz ws. upamiętnienia Herberta Hupki

Jako regionalne struktury Ruchu Narodowego chcielibyśmy wyrazić swoje oburzenie i zażenowanie faktem planowanego upamiętnienia Herberta Hupki w Raciborzu. Stoimy na stanowisku, że dobro naszej małej ojczyzny – Raciborza jest ścisłe powiązane z dobrem naszej wielkiej Ojczyzny, czyli Polski.

549871_420746178002164_268792967_n

Nie można zatem organizować uroczystego upamiętnienia człowieka, który sprzeciwiał się pojednaniu między Polską a Niemcami: sprzeciwiał się pojednawczym nurtom wewnątrz CDU a wcześniej odszedł z SPD przez to, że Willy Brandt podpisał traktat uznający granicę na Odrze. Na tym nie koniec: żądał odszkodowań dla “wypędzonych” (później te hasła przejęła Erika Steinbach), mówił, że jest “obrońcą starych wielkich Niemiec, w starych prawowitych granicach” a w 1985 roku lansował hasło “40 lat wypędzenia – Śląsk pozostaje nasz” na oficjalne hasło zjazdu jego Ziomkostwa. Należy bowiem wspomnieć, że był szefem Ziomkostwa Ślązaków i wiceprzewodniczącym Związku Wypędzonych.

Żadna z tych organizacji nie była (ani nie jest) przychylna Polsce.

Przywódcą Ziomkostwa Śląskiego był w ostatnich latach Rudi Pawelka obarczający Polskę winą za wybuch drugiej wojny światowej i chwalący Armię Czerwoną. Przy ziomkostwie założona została Młodzież Śląska oskarżana w samych Niemczech o związki z neonazistowską partią NPD. Ważnym szczegółem jest to, że przewodniczącym Młodzieży Śląskiej był autor ciepłych słów o Hupce: Hartmut Koschyk czyli obecny pełnomocnik rządu Niemiec ds. Mniejszości.

Związek Wypędzonych to o wiele bardziej znana w Polsce organizacja. Głównie dzięki jej niedawnej prezes – Erice Steinbach. Związek stoi za takimi inicjatywami jak żądania odszkodowań od m.in. Polski i Czech, budową Centrum przeciwko Wypędzeniom (którego budowie sprzeciwiali się m.in. były minister spraw zagranicznych Niemiec – Joschka Fischer czy laureat Nagrody Nobla Günter Grass). Premier Brandenburgii Matthias Platzeck był przeciwko wersji historii, którą propaguje Centrum a niemiecki pisarz żydowskiego pochodzenia Ralph Giordano wycofał swoje poparcie dla idei Centrum.

Te organizacje współtworzone były właśnie przez Herberta Hupkę.

Warto wspomnieć o tym, że współpracowali z nim tacy działacze jak:

• Hans Krüger – uczestnik puczu monachijskiego, który potem wydawał wyroki śmierci w okupowanej Polsce,
  • Werner Ventzki – odpowiedzialny za masowe wysiedlenia ludności polskiej i żydowskiej oraz likwidację getta łódzkiego,
  • Erik von Witzleben (później jeden z sygnatariuszy Karty Wypędzonych) o którym z uznaniem wypowiadał się zbrodniarz wojenny Reinhard Heydrich.

W świetle działalności współtworzonych przez niego organizacji oraz jego antypolskiej działalności zaprezentowanej na początku tekstu, sprzeciwiamy się jego uroczystemu upamiętnieniu w Raciborzu.

Jesteśmy świadomi, że w ostatnich latach życia ułagodził swoje poglądy a nawet w sposób finansowy wspierał nasze miasto. Jednak nie jest to w stanie przekreślić jego wcześniejszej działalności. Nie może być kolejnej “grubej kreski”.

Ruch Narodowy Racibórz